تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه
ترکیه، کشوری که پل بین قارههای اروپا و آسیا است، مقصدی جذاب برای دانشجویان ایرانی است که به دنبال ادامه تحصیلات عالی در زمینه مهندسی کامپیوتر هستند. ترکیه با برنامههای متنوع دانشگاهی و علمی، فرهنگ پرجنبوجوش و موقعیت استراتژیک خود، تجربهای منحصربهفرد را برای کسانی که به دنبال سفر به دنیای فناوری و نوآوری هستند، ارائه میدهد.
ترکیه دارای زیرساخت آموزشی قوی است و دانشگاههای متعددی در این کشور برنامههای تحصیلی مهندسی کامپیوتر را ارائه میدهند. این برنامهها به گونهای طراحی شدهاند که پایهی علمی در علوم و مهندسی کامپیوتر، طیف وسیعی از موضوعات مانند برنامه نویسی، الگوریتم ها، طراحی سختافزار، توسعه نرمافزار و غیره را پوشش میدهد.
بسیاری از دانشگاههای ترکیه با رهبران صنعت در سراسر جهان همکاری دارند و برنامههای درسی آنها بهروز و همسو با نیازهای بخش فناوری در جهان است.
دانشجویان بینالمللی که مایل به تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه هستند باید در برخی از آزمونها شرکت کنند و شرایط خاصی را داشته باشند. دانشجویان شهروند ترکیه برای دریافت تحصیلات دانشگاهی باید در آزمون YKS شرکت کنند. دانشآموزانی که نمرات کافی را کسب میکنند میتوانند وارد دانشگاه و رشتهی دلخواه خود شوند. با این حال؛ روند پذیرش دانشگاه برای دانشجویان خارجی که میخواهند در یکی از دانشگاههای ترکیه تحصیل کنند، متفاوت است. دانشجویان بینالمللی برای دریافت تحصیلات دانشگاهی در ترکیه باید در آزمونهایی مانند YÖS، SAT و ACT شرکت کنند. هرچند مدارک آزمونهای آیلتس و تافل نیز ممکن است در طول فرآیند درخواست برای برخی از دانشگاهها مانند METU مورد نیاز باشد.
شرایط درخواست و آزمونهای مورد نیاز تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه بسته به دانشگاهها متفاوت است. قبل از سال 2010، YÖS به عنوان یک آزمون مرکزی برای تمام دانشگاهها برگزار میشد، اما امروزه به صلاحدید دانشگاهها، آزمونهای مختلفی اجرا میشود. از این نظر برخی از دانشگاهها با مدرک YÖS دانشجو میپذیرند. برخی دیگر از دانشگاهها نیز نیاز به شرکت در آزمونهای بینالمللی شناخته شده مانند SAT و ACT دارند. آزمون YÖS در هر دانشگاه برگزار میشود. برخی از دانشگاهها آزمون YÖS که از دانشگاه دیگری گرفته شده است را در طول فرآیند درخواست معتبر نمی دانند. از این نظر لازم است شرایط درخواست و پذیرش دانشگاهها به دقت بررسی شود.
آزمون دانشجویان خارجی شامل دو قسمت است است. این آزمونها به عنوان مهارتهای یادگیری پایه و ترکی شناخته میشوند. آزمون مهارتهای یادگیری پایه شامل سوالات استعداد عمومی و ریاضی است. از آنجایی که آزمون دیگر به صورت متمرکز برگزار نمیشود، تعداد سوالات و مدت زمان آزمون در هر دانشگاه ممکن است متفاوت باشد. از این نظر، لازم است فرمت آزمون اعمالشده توسط دانشگاهی که برای آن درخواست میدهید را بررسی کنید.
تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه در مقطع کارشناسی
متقاضیان با مدرک دیپلم 12 ساله میتوانند برای تحصیل در دانشگاههای خصوصی یا دولتی این کشور اقدام کنند. برای تحصیل در مقطع کارشناسی، مدرک دیپلم 12 ساله و قبولی در آزمونهای ورودی دانشگاهها الزامی است. تحصیل در مقطع لیسانس در ترکیه حدود 4 سال به طول میانجامد و عموماً به زبان ترکی انجام میشود. برای دانشجویانی که به ترکی مسلط نیستند، دورههای آموزش زبان ترکی گذاشته میشود.
هزینههای تحصیل در دانشگاههای دولتی برای افرادی که اقامت این کشور را دارند، حدود 100 تا 300 دلار در سال است. هزینههای تحصیل در دانشگاههای خصوصی برای دانشجویان از حدود 8 هزار دلار تا حدود 25 هزار دلار در سال متغیر است و به رشته و دانشگاه بستگی دارد.
در مقطع لیسانس، دانشجوان حدود 10 ساعت در هفته مجاز به کار دانشجویی هستند و میتوانند بخشی از هزینههای خود را از این طریق فراهم کنند.
تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد
برای تحصیل در مقطع فوق لیسانس در ترکیه، عموماً آزمون ورودی کلی وجود ندارد. هر دانشگاه ممکن است در سال دو بار آزمون ورودی مربوط به رشتههای مورد نیاز خود را برگزار کند. متقاضیان میتوانند در صورت قبولی در رشته مورد علاقه خود، به تحصیل در ترکیه ادامه دهند.
هزینههای تحصیل در دانشگاههای ترکیزبان و انگلیسیزبان متفاوت است. برای اتباع خارجی، شهریه دانشگاههای ترکیه در مقطع ارشد حدود 500 تا 1000 دلار در سال است. همچنین، هزینههای تحصیل در دانشگاههای انگلیسی زبان نیز حدود 1000 تا 3000 دلار در سال در نظر گرفته شده است. دانشجویان در مقطع فوق لیسانس میتوانند به صورت پاره وقت در ترکیه کار کنند و حدود 20 ساعت در هفته اجازه کار دارند.
تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه در مقطع دکتری
شرایط تحصیل در مقطع دکتری در دانشگاههای ترکیه سختتر از مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد است. در مقطع دکترا دانشگاههای ترکیه به متقاضیانی که دارای مدرک زبان انگلیسی با نمرات آیلتس 5/6 به بالا و نمرات و معدل مناسب و مقالات ISI باشند، پذیرش تحصیلی و در مواردی بورس ارائه میکنند. همچنین داشتن حداقل یک معرفینامه از استاد معتبر الزامی است.
هزینه تحصیل در ترکیه در مقطع دکترا حدود 40000 دلار در سال است. البته، در صورتی که دانشجوها در این مقطع به فعالیتهای پژوهشی و آموزشی دانشگاه بپردازند، ممکن است حقوق نیز دریافت کنند. دوره تحصیل در این مقطع معمولاً 4 سال طول میکشد، که در 2 سال اول به صورت حضوری در کلاسها شرکت میکنند و 2 سال آخر را بیشتر به صورت عملی کارهای تحقیقاتی و عملی انجام میدهند و بر روی موضوع پایاننامه خود کار میکنند. همچنین، در این مقطع دانشجوها در حدود 30 ساعت در هفته اجازه کار پاره وقت دانشجویی دارند.
کدام دانشگاهها برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه بهتر هستند؟
1- دانشگاه فنی خاورمیانه Orta Doğu Teknik Üniversitesi
دانشگاه فنی خاورمیانه یا به اختصار (METU)؛ به عنوان یک دانشگاه دولتی واقع در آنکارا، پایتخت ترکیه شناخته میشود. این دانشگاه در سال 1956 تأسیس شده است و به عنوان یکی از دانشگاههای پیشرو ترکیه در زمینههای مهندسی و علوم طبیعی شناخته میشود. بر اساس لیست QS 2022، دانشگاه METU به عنوان سومین دانشگاه برتر ترکیه رتبهبندی شده است که در زمینه مهندسی کامپیوتر رتبه اول ترکیه را دارد. این دانشگاه، یکی از بهترین انتخابها برای دانشجویانی است که به دنبال تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه هستند.
زبان آموزشی در دانشگاه دانشگاه فنی خاورمیانه (METU) انگلیسی است. این دانشگاه میزبان حدود 35 هزار دانشجو است و بیش از 120 هزار فارغالتحصیل در سراسر جهان دارد. علاوه بر پردیس اصلی دانشگاه در آنکارا؛ پردیس دیگری در منطقه اردملی مرسین دارد. پردیس اردملی میزبان موسسه علوم دریایی است. این دانشگاه میزبان یک پارک علمی در پردیس اصلی خود به نام METU-Technopolis یا ODTÜTECH است. ODTÜTECH اولین پارک علمی و تحقیقاتی ترکیه است.
2- دانشگاه فنی استانبول İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
دانشگاه فنی استانبول که معمولاً با نام ITU نیز شناخته میشود یک دانشگاه فنی واقع در استانبول ترکیه است. قدمت این دانشگاه به سال 1773 برمی گردد. دانشگاه فنی استانبول به عنوان سومین دانشگاه فنی قدیمی ترکیه شناخته میشود. این دانشگاه یکی از معتبرترین موسسات آموزشی در ترکیه است و بر اساس رتبه بندی QS 2022 ، رتبه دوم را در زمینه مهندسی در ترکیه دارد.
دانشگاه فنی استانبول میزبان حدود 37 هزار دانشجو است و 99 برنامه در مقطع کارشناسی و 170 برنامه تحصیلات تکمیلی را به دانشجویان ارائه میدهد. این دانشگاه برای کسانی که میخواهند در رشته مهندسی کامپیوتر تحصیل کنند، برنامههای گستردهای دارد. این دانشگاه از 13 دانشکده تشکیل شده است و دانشکده دانشکده کامپیوتر و انفورماتیک یکی از این 13 دانشکده است.
این دانشگاه اغلب توسط دانشجویانی که مایل به تحصیل در رشتههای مهندسی کامپیوتر، مهندسی مکانیک و مهندسی صنایع هستند ترجیح داده میشود. دانشگاه ITU با بخشهایی مانند هوش مصنوعی و مهندسی داده، مهندسی ژئوفیزیک و مهندسی فضا، توجه بخش زیادی از محققان در سطح جهان را به خود جلب کرده است.
3- دانشگاه بیلکنت Bilkent Üniversitesi
دانشگاه بیلکنت یک دانشگاه خصوصی است که در آنکارا، پایتخت ترکیه قرار دارد. این دانشگاه از سال 1984 تأسیس شده است. هدف از تأسیس این دانشگاه، ایجاد مرکز در زمینه آموزش عالی و پژوهشی است. دانشگاه بیلکنت یکی از معتبرترین دانشگاههای ترکیه است. طبق رتبه بندی QS 2022، این دانشگاه به عنوان سومین دانشگاه برتر ترکیه در زمینه مهندسی رتبهبندی شده است. این دانشگاه که میزبان حدود 15 هزار دانشجو است، از 10 دانشکده تشکیل شده است و دانشکده مهندسی که رشتهی مهندسی کامپیوتر در آن تدریس میشود، یکی از این 10 دانشکده است. گروه مهندسی کامپیوتر بیلکنت یکی از دپارتمانهایی است که بهترین آموزش مهندسی کامپیوتر ترکیه را ارائه میدهد.
4- دانشگاه بوغازیچی Boğaziçi Üniversitesi
یکی از معتبرترین و بهترین دانشگاهها برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه، دانشگاه بوغازیچی است. این دانشگاه به عنوان یک دانشگاه دولتی تحقیقاتی واقع در استانبول شناخته میشود. بوغازیچی از سال 1863 تاسیس شده است و زبان رسمی تحصیل در این دانشگاه انگلیسی است. این دانشگاه اولین موسسه آموزش عالی آمریکایی است که در خارج از ایالات متحده تأسیس شده است. اگرچه امروزه این دانشگاه کاملاً تحت حاکمیت ترکیه است، اما هنوز هم پیوندهای قوی با سیستم آموزشی آمریکا دارد.
طبق رتبه بندی QS 2022، این دانشگاه به عنوان چهارمین دانشگاه برتر برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه رتبه بندی شده است.
5- دانشگاه کوچ Koç Üniversitesi
پنجمین دانشگاه برتر ترکیه از نظر تحصیلات مهندسی دانشگاه کوچ است. این دانشگاه یک دانشگاه خصوصی در استانبول است که از سال 1993 تأسیس شده است. دانشگاه کوچ میزبان دانشجویان بینالمللی از بسیاری از نقاط مختلف جهان است. علاوه بر این، با همکاری دانشگاههای معتبری مانند دانشگاه کالیفرنیا و دانشگاه کرنل پژوهش و پروژههای مطالعاتی را انجام میدهد. اکثر برنامههای تحصیلی دانشگاه کوچ به زبان انگلیسی انجام میشود.
در صورتی که علاقهمند به رشته مهندسی کامپیوتر هستید، میتوانید تحصیل در این رشته در کشور ترکیه را در نظر بگیرید و با توجه به رزومهتان و بر اساس شرایط دانشگاهها، نسبت به انتخاب مناسب ترین دانشگاه و اخذ پذیرش، اقدام نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید