تحصیل داروسازی در ترکیه
رشته داروسازی در ترکیه در کنار رشته های پزشکی و دندان پزشکی یکی از رشته های پرتقاضا و پرطرفدار دانشجویان خارجی می باشد که هرساله دانشجویان زیادی برای ورود به این رشته در آزمون یوس یا اس ای تی به رقابت می پردازند.کشور ترکیه در چندین سال اخیر به دلیل مقاربت های فرهنگی و اجتماعی به یک از مقاصد پر طرفدار برای مهاجرت و علی الخصوص مهاجرت های تحصیلی تبدیل شده است. ترکیه با دارا بودن 210 دانشگاه دولتی و خصوصی هر ساله پذیرای دانشجویان خارجی برای تحصیل در رشته های پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی در ترکیه ، مهندسی و… می باشد.
بر این اساس در ادامه سعی داریم شما را بیشتر با این رشته آشنا کنیم و همچنین به سوالاتی از قبیل کدام دانشگاه های ترکیه رشته داروسازی دارند؟ شهریه رشته داروسازی در ترکیه چقدر است؟ و چگونه می توان وارد رشته داروسازی در ترکیه شد؟ و….پاسخ دهیم.
تاریخچه داروسازی در ترکیه
قدمت رشته داروسازی در ترکیه به تاریخ 9 نوامبر 1908 که “مکتب داروسازی علی” با تکیه بر دانشکده پزشکی اولین مکتب تدریس داروسازی نام گرفت، بر می گردد. در این مکتب مدت آموزش 3 سال و برنامه آموزشی آن مانند برنامه آموزشی مدرسه داروسازی پاریس (Ecole Superieure de Pharmacie de Paris) بوده است. در سال 1993 با فاصله گرفتن این مکتب از دانشکده پزشکی دروس آن نیز بیشتر از دروس پزشکی به سمت دروس علوم پایه سوق پیدا کرد و وابسته به دانشکده علوم پایه شد. در سال 1938 مدت آموزش در مکتب داروسازی به 4 سال افزایش یافت و در سال 1962 با جدا شدن دانشکده داروسازی از دانشکده های دیگر به صورت یک دانشکده مجزا برای اولین بار در دانشگاه استانبول بنا شد.
مزایای تحصیل داروسازی در ترکیه
کشور ترکیه به دلیل هم مرز بود با ایران و از سویی دیگر هم مرزی با اروپا یکی از بهترین گرینه ها برای زندگی و تحصیل ایرانیان می باشد چون شباهت های فرهنگی و اجتماعی با ایران زندگی در این کشور آسان کرده و از سویی ارتباط با جامعه بین المللی و اروپایی باعث شده دانشگاه های این کشور الگو ها و استاندارد های آموزشی شان مطابق استاندارد های بین المللی باشد. هزینه های تحصیل و زندگی در کشور ترکیه بسیار مقرون به صرفه و تقریبا مشابه ایران است و فقط دو المان حمل و نقل و انرژی هزینه بیشتر از ایران می باشند. مانند اکثر کشور ها ترکیه نیز به دانشجویان ویزا و اجازه کار می دهد و دانشجویان 24 ساعت در هفته اجازه کار دارند.
چون دانشگاه های ترکیه مورد تایید کشور های اروپایی و آمریکایی هستن بنابراین دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی و اخذ مدرک از دانشگاه های ترکیه می توانند در کشورهای اروپایی و آمریکایی به ادامه تحصیل و یا کار مشغول شوند. همانند سایر رشته ها برای تحصیل رشته داروسازی در دانشگاه های ترکیه محدودیت سنی برای پذیرش وجود ندارد.
آینده شغلی فارغ التحصیلان رشته داروسازی
در حالت عادی تصور می شود که اشخاصی که در دانشکده داروسازی تحصیل کنند فقط می توانند داروساز شوند اما فارغ التحصیلان داروسازی می توانند در مراکز تحقیق و توسعه، بیمارستان ها و کارخانه های داروسازی کار کنند و یا به عنوان اساتید دانشگاهی فعالیت نمایند. فارغ لاتحصیلان داروسازی همچنین می توانند با شرکت در امتحان تخصص داروسازی (EUS) و فارغ التحصیل شدن از این دوره به داروسازی بالینی روی بیاورند. آموزش داروسازی بالینی برای اولین بار در کشور ترکیه با نام کارشناسی ارشد داروسازی بالینی در دانشگاه مارمارا شروع به فعالیت نمود.
واحدهای موجود در رشته داروسازی در ترکیه
در رشته داروسازی تعداد 187 واحد ضروری و 22 واحد اختیاری که در مجموع 209 واحد درسی وجود دارد و عمدتا دروس شیمی و زیست شناسی هستند وجود دارد. دانشجویانی که در دانشکده داروسازی تحصیل می کنند واحد هایی در زمینه فناوری اطلاعات پایه، شیمی تحلیلی، شیمی آلی، تاریخچه و اصطلاحات دارویی، علوم پایه داروسازی، قانونگذاری داروسازی، داروسازی و علوم پزشکی پایه، مواد اولیه دارویی، شیمی دارویی، فناوری داروسازی، بیوشیمی بالینی، کمک های اولیه، فارماکولوژی، دنتیولوژی و اخلاق در داروخانه، تمرین فارماکولوژی، اتنوبوتانیک، ایمنی و تجزیه و تحلیل مواد غذایی، انگل شناسی بالینی، ویتامین ها و کوآنزیم ها، اصول بیوشیمی بیماران، شیمی پلیمر، رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها را طی می کنند.
نحوه ی اخذ پذیرش در رشته داروسازی از دانشگاه های دولتی ترکیه
1- شرکت در آزمون YÖS یا SAT و کسب امتیاز مورد نیاز: تمامی افراد خارجی که قصد تحصیل در دانشگاه های دولتی ترکیه را دارند باید در یکی از آزمون های YÖS یا SAT شرکت کنند.
آزمون YÖS به زبان ترکی استانبولی بوده و شامل سه مبحث ریاضی، هندسه و هوش می باشد و هر ساله در بازه زمانی اردیبهشت تا تیر ماه برگزار می گردد.
آزمون SAT به زبان انگلیسی بوده و شامل سه مبحث زبان انگلیسی، ریاضی و هندسه می باشد 4 بار در سال و تقریبا به فاصله زمانی 3 ماهه برگزار می گردد.
2- بورسیه تحصیلی ترکیه: بورسیه را میتوان به عنوان اولین انتخاب برای تحصیل داروسازی در ترکیه برای تمامی کسانی که میخواهند در دانشگاه های ترکیه تحصیل کنند دانست. یک فرصت عالی با ظرفیتی کم. اغلب دانشگاه های ترکیه دارای بورسیه تحصیلی هستند و افرادی را با شرایط خاص پذیرش میکنند. اما همانطور که گفته شد ظرفیت بورسیه دانشگاه ها بسیار محدود و کم می باشد از این رو اخذ بورسیه از دانشگاه های ترکیه خصوصا در مقطع کارشناسی بسیار دشوار می باشد.
3- تحصیل بدون آزمون (پذیرش با معدل): در پذیرش بدون آزمون درخواست برای رشته هایی مانند پزشکی در ترکیه، دندانپزشکی در ترکیه ، داروسازی، معماری و … بسیار زیاد است. پذیرش بدون آزمون از طریق معدل دیپلم یا پیش دانشگاهی انجام گردد. معمولا تعداد دانشگاه هایی که از طریق معدل اقدام به پذیرش می نمایند و ظرفیت پذیرش این دانشگاه بسیار اندک می باشد که همانند بورسیه تحصیلی امکان اخذ پذیرش از این روش بسیار پایین می باشد.
نحوه ی اخذ پذیرش در رشته داروسازی از دانشگاه های خصوصی ترکیه
پذیرش دانشگاه های خصوصی ترکیه در رشته داروسازی روندی بسیار آسان تر ولی پر هزینه تر نسبت به دانشگاه های دولتی دارند. دانشگاه های خصوصی به دلیل عدم حمایت مالی دولت از این دانشگاه ها اقدام به ثبت نام دانشجویان خارجی با دریافت شهریه می نمایند یعنی برای تحصیل رشته داروسازی در دانشگاه های خصوصی ترکیه نیازی به شرکت در آزمون های YÖS یا SAT نمی باشد و دانشجو می تواند با پرداخت مبلغ شهریه سالانه در این دانشگاه ها ثبت نام نماید.
** در میان دانشگاه های خصوصی ترکیه فقط دانشگاه KOÇ از طریق نمره آزمون SAT اقدام به پذیرش دانشجویان خارجی می نماید و سایر دانشگاه ها همان گونه که ذکر گردید در سال 2020 از طریق دریافت شهریه اقدام به پذیرش دانشجو تا زمان تکمیل ظرفیت می نمایند.
** لازم به ذکر است که دانشگاه های خصوصی هم امکان پذیرش از طریق آزمون های YÖS یا SAT را دارند و نحوه پذیرش این دانشگاه ها از سوی مدیریت هر دانشگاه تعیین می شود.
شهریه رشته داروسازی در دانشگاه های ترکیه
شهریه سالانه در دانشگاه های دولتی ترکیه چه برای رشته داروسازی و چه برای سایر رشته ها از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است به عنوان مثال شهریه داروسازی در سال 2020 در چندین دانشگاه دولتی به صورت زیر می باشد:
- دانشگاه آنکارا: 76000 لیر
- دانشگاه استانبول: 40000 لیر
- دانشگاه آتاتورک: 23000 لیر
- دانشگاه حاجت تپه: 149.220 لیر
- دانشگاه اینونو: 4.00.00 دلار
- دانشگاه ارجییس: 25000 لیر
شهریه سالانه دانشگاه های خصوصی ترکیه نیز همانند دانشگاه های دولتی برای هر رشته، از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت می باشد و به عنوان مثال شهریه رشته داروسازی در سال 2020 در چندین دانشگاه خصوصی به صورت زیر می باشد:
- دانشگاه مدیپل استانبول: 16500 دلار
- دانشگاه ایستینسه: 40000 دلار
- دانشگاه بیرونی: 10000 دلار
- دانشگاه استانبول ینی یوز ایل: 10000 دلار
- دانشگاه آلتین باش: 15000 دلار
- دانشگاه باشکنت: 16000 لیر
تمامی هزینه های ذکر شده مربوط به شهریه سالیانه تحصیل رشته داروسازی در سال 2020 به زبان ترکی استانبولی می باشد.
زبان تحصیل داروسازی در ترکیه
امکان تحصیل در رشته داروسازی به زبان ترکی استانبولی در تمام دانشگاه های موجود در لیست وجود دارد و همچنین اغلب دانشگاه ها امکانات تحصیل به زبان انگلیسی را نیز فراهم کرده اند و دانشجو قبل از تحصیل امکان انتخاب زبان تحصیلی خود را دارد.
دو تفاوت میان تحصیل به زبان ترکی استانبولی و زبان انگلیسی وجود دارد که عبارتند از:
1- اگر دانشجو زبان ترکی استانبولی را انتخاب کند باید به دانشگاه مدرک تومر ارائه دهد یا در آزمون تعیین سطح زبان ترکی دانشگاه نمره قبولی کسب کند و اگر دانشجو زبان تحصیلی خود را انگلیسی انتخاب کند باید به دانشگاه مدرک تافل یا ایلتس ارائه دهد یا در آزمون تعیین سطح زبان انگلیسی دانشگاه نمره قبولی کسب کند.
2- شهریه سالانه همه رشته ها به زبان انگلیسی بیشتر از زبان ترکی می باشد که معمولا میزان افزایش شهریه بابت تحصیل به زبان انگلیسی در دانشگاه های دولتی از 1000 لیر تا 5000 لیر و در دانشگاه های خصوصی از 1000 دلار تا 5000 دلار می باشد.
دانشگاه های ترکیه که در سال 2020 رشته داروسازی دارند:
دانشگاه های ترکیه هر ساله لیست رشته ها و ظرفیت پذیرش دانشجویان خارجی را اعلام می کنند. در جدول زیر اطلاعات برخی از این دانشگاه ها شامل رنکینگ دانشگاه و ظرفیت پذیرش دانشجوی خارجی در سال 2020 گردآوری شده است.
لیست تمامی دانشگاه هایی که در سال 2020 در کشور ترکیه رشته داروسازی ارائه کرده اند در لینک زیر موجود می باشد که براساس دولتی و خصوصی بودن دانشگاه طبقه بندی شده اند.
https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=10050
از میان تمام دانشگاه های ترکیه که رشته داروسازی را ارائه می کنند فقط مدرک 5 دانشگاه زیر مورد تایید وزارت بهداشت و درمان ایران هستند؛ یعنی دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی از این 5 دانشگاه می توانند بدون هیچ مشکلی با مدرک داروسازی خود در ایران فعالیت کنند.
پنج دانشگاه مورد تایید وزارت بهداشت در حوزه داروسازی در ترکیه
- ANKARA ÜNİVERSİTESİ
- ATATURK ÜNİVERSİTESİ
- EGE ÜNİVERSİTESİ
- HACETTEPE ÜNİVERSİTES
- İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
شرایط انتقال از ترکیه به سایر کشورها و ایران جهت تحصیل
با توجه به اینکه اکثر دانشگاه های ترکیه و الخصوص دانشگاه های خصوصی قرارداد همکاری و تبادل دانشجو با دانشگاه های اروپایی و آمریکایی دارند امکان انتقال دانشجو از دانشگاه های ترکیه به کشورهای اروپایی وجود دارد که تابع شرایطی است که در هر دانشگاه و وابسته به نوع قرارداد همکاری آن دانشگاه متفاوت می باشد. اما شرایط انتقال دانشجو از ترکیه به ایران کاملا متفاوت است و در چند سال اخیر امکان اخذ انتقال از دانشگاه های ترکیه به ایران و بالعکس وجود ندارد و دانشگاه های مبداء و مقصد امکان همچین کاری را برای دانشجویان مهیا نمی کنند.
مدارک لازم برای اخذ پذیرش داروسازی در ترکیه
1- کارنامه آزمون YÖS یا SAT
2- اصل و ترجمه مدارک: برای هر کدام از دانش آموزان وابسته به نظام تحصیلی اصل و ترجمه مدارک زیر مورد نیاز است:
الف) فارغ التحصیلان نظام قدیم: گواهی پیش دانشگاهی، گواهی دیپلم، ریز نمرات پیش دانشگاهی، ریز نمرات دیپلم، پاسپورت
ب) فارغ التحصیلان نظام جدید: گواهی دیپلم، ریز نمرات دیپلم، پاسپورت
** در برخی از موارد دانشگاه ها از فرد متقاضی ترجمه شناسنامه و کارت ملی را می نماید.
3- دو قطعه عکس: عکس ها باید در شش ماه اخیر تهیه شده باشند.
امکانات دانشگاهی و خوابگاهی در کشور ترکیه
دانشگاههای ترکیه از امکانات بسیار وسیع و مناسبی از لحاظ امکانات کتابخانه ای و اینترنتی، فضای آموزشی و تجهیزات آزمایشگاهی، امکانات تفریحی مانند لوازم و زمینهای ورزشی و تفریحی متعدد و خدمات درمانی و … بهره مند می باشند. بیشتر دانشگاهها در کشور ترکیه دارای امکاناتی مانند اسکان در خوابگاه با هزینه های بسیار کم و مناسب می باشند.
دانشگاه های ترکیه از قبل تعهدی بابت خوابگاه ارائه نمی کنند اما در سال های اخیر با توجه به اینکه مقوله خوابگاه در ترکیه توسط سازمان خوابگاه ها حل و فصل می شود عملا دیده شده امکان استفاده از خوابگاه برای دانشجویان ایرانی فراهم می باشد.
قیمت و هزینه های خوابگاه در کشور ترکیه
هزینه خوابگاه وابسته به دولتی و خصوصی بود خوابگاه و امکانات رفاهی آن متفاوت است و در حالت کلی هزینه خوابگاه های دولتی به صورت ماهیانه از 300 لیر تا 800 لیر و هزینه خوابگاه های خصوصی از 800 لیر به بالا می باشد.
دانشکده داروسازی دانشگاه حاجت تپه (HACETTEPE) در ترکیه
دانشکده داروسازی دانشگاه حاجت تپه با عنوان دانشکده داروسازی به عنوان زیر مجموعه دانشکده پزشکی در سال 1967 تاسیس شد. در سال 1971 این دانشکده به عنوان سومین دانشکده داروسازی تاسیس شده در ترکیه فعالیت مستقل خود را آغاز کرد و در زمینه های تحقیق و توسعه و آموزش داروسازی به فعالیت پرداخت.
دانشکده داروسازی دانشگاه حاجت تپه با ایجاد زیر ساخت ها و تهیه فن آوری های لازم و با دیدگاه تحقیقات پویا و تجربی به عنوان یک دانشکده بر جسته در زمینه داروسازی با شعار “To the leading edge, toward being the best” به فعالیت خود ادامه می دهد و با به روزرسانی مداوم اصول و کارکنان آموزشی خود موجب پیشرفت تحصیلی دانشجویان خود می شود.
مدت تحصیل در رشته داروسازی دانشگاه حاجت تپه شامل 5 سال و 10 ترم به استثنای دوره های آموزشی تابستانی است. دانشکده داروسازی دانشگاه حاجت تپه از نظر نمره ورودی در آزمون ورودی دانشگاه و همچنین از نظر تعداد انتشارات در بین کلیه دانشکده های داروسازی در ترکیه، بالاترین رتبه را دارا است.
تحصیل داروسازی در دانشگاه حاجت تپه با رویداد Bologna مطابقت دارد و هرساله چندین دانشجو از طریق برنامه تبادل دانشجویی ERASMUS دو ترم تحصیلی را در دانشگاه های اروپا می گذرانند. همچنین دانشکده داروسازی دانشگاه حاجت تپه از طریق ERASMUS و سایر توافق نامه های دوجانبه هر ساله از دانشگاه های اروپایی برای تحصیل یک ترم یا کل دوران تحصیل در این دانشگاه پذیرش به عمل می آورد.
برای تحصیل در رشته داروسازی در کشور ترکیه داشتن دیپلم و قبولی در یکی از آزمون های YÖS یا SAT ضروری است.
خیر، آزمون سراسری مشابه کنکور ایران ندارد ولی باید در آزمون ورودی هر دانشگاه که به طور مجزا برگزار می کند (YÖS) و یا آزمون SAT نمره قبولی کسب گردد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
معافیت تحصیلی
تحصیل رشته عکاسی در ترکیه
دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم در ترکیه
انگیزه نامه تحصیلی
هزینه زندگی در ترکیه
تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر ترکیه
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من پارسال sat دادم نمره ام شد 1330 میتونید برام پذیرش دارو بگیرید ؟
چطوری میتونم تماس بگیرم باهاتون ؟
سلام داوود عزیز
با کارشناسان متروپل ونک جهت راهنمایی و مشاوره در ارتباط باشید
02188664068
سلام وقت بخیر
میخواستم بدونم که میشه بعد تحصیل دارو تو ترکیه همونجا داروخونه تاسیس کنم؟
سلام وقت بخیر
میخواستم بدونم که میشه بعد تحصیل دارو تو ترکیه همونجا داروخونه تاسیس. کنم؟
سلام حسن عزیز
برای راهنمایی و مشاوره تماس بگیرید
02188664068